mainlogo

Informacije

Rezultatima naučnih istraživanja do bolje zaštite djece: CPRC najavljuje predstavljanje rezultata istraživanja o maloljetničkom prestupništvu u BiH

Rezultatima naučnih istraživanja do bolje zaštite djece: CPRC najavljuje predstavljanje rezultata istraživanja o maloljetničkom prestupništvu u BiH

Institut za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci i Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) organizovati će okrugli stol pod nazivom „Obim i struktura maloljetničkog prestupništva: Rezultati ISRD 3 studije“. Okrugli sto će biti održan 19. oktobra 2016. godine, na Fakultetu političkih nauka, u Banjoj Luci, sa početkom u 10:00 sati. Događaju će prisustvovati predstavnici relevantnih ministarstava, javnih ustanova relevantnih za oblast dječije zaštite i predstavnici škola koje su učestvovale u provedenom istraživanju.

Čitaj dalje

Formiranje Dnevnog centra za „djecu u riziku“ i djecu u kontaktu sa zakonom

Formiranje Dnevnog centra  za „djecu u riziku“ i djecu u kontaktu sa zakonom

U cilju primjene diverzionog modela restorativne pravde, zajedničkim radom Odgojnog centra u Sarajevu, UNICEF-a i Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu formira se Dnevni centar za „djecu u riziku“ i djecu u kontaktu sa zakonom. Cilj osnivanja Dnevnog centra je realizacija stručnog individualnog i grupnog rada sa maloljetnicima kroz poštivanje principa resocijalizacije. Rad sa maloljetnicima realizovao bi se na dnevnoj osnovi, ne ometajući redovno pohađanje škole. Odgojni centar predstavlja bazičnu stručno-institucionalnu nit u radu sa djecom i maloljetnicima.

Čitaj dalje

Oduzimanje imovinske koristi jedna od tema rasprava na IX. Savjetovanju tužilaca u Bosni i Hercegovini

Oduzimanje imovinske koristi jedna od tema rasprava na IX. Savjetovanju tužilaca u Bosni i Hercegovini

U okviru devetog po redu stručnog Savjetovanja tužilaca u Bosni i Hercegovini, koje se u periodu od 28. do 30. septembra održalo u Neumu, Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) organizirao je panel na temu "Oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima". Na ovom stručnom skupu profesionalaca iz pravosuđa svoja iskustva u provođenju finansijskih istraga i oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima prezentirali su tužioci iz kantonalnih tužilaštava koji postupaju u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, zatim tužioci Okružnog tužilaštva Banja Luka, tužioci USKOK-a iz R. Hrvatske i Specijalnog tužilaštva iz Crne Gore, predstavnici Ministarstva pravde BiH, kao i drugi eksperti iz ove oblasti.

Čitaj dalje

Sportom protiv maloljetničkog prijestupništva

Sportom protiv maloljetničkog prijestupništva

„Zdrav duh u zdravom tijelu“ je projekat Savjeta sigurnosti Općine Novi Grad koji se odnosi na sportske aktivnosti koje stimulušu solidarnost i zdrav takmičarski duh, kroz druženje, igru, rekreaciju i razgovor, ali prije svega kao segment zdravog odgoja i prevencije drugih negativnih socioloških pojava. Srednjoškolci iz Elektrotehničke škole i osnovci iz škole „Aleksa Šantić“ u Sarajevu učestvovali su u sportskom sadržaju manifestacije koja se održala u sportsko-rekreacionom centaru “SRCE” u Buća Potoku na području Općine Novi Grad, 07.10.2016. godine.

Čitaj dalje

Nullum comodum capere potest de sua propria iniuria ili niko ne može zadržati imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom predstavlja jedno od osnovnih civilizacijskih i pravnih načela koje je zastupljeno u svim međunarodnim i nacionalnim pravnim izvorima.

Čitaj dalje

Pozdrav, Vaš javascript je ugašen ! Za optimalan pregled ove stranice, molimo Vas da omogućite ovu opciju u Vašem pretraživaču.